Partner

juni 2024
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Sunningen-Sund, Byfjorden (SV-V, NO-O)

Eniro karta

Färdväg Sunningen:

Från RV44, från Torp eller Uddevalla centrum, tag av vid ÖB till Undavägen. Följ vägen i ca 2 km tag då av vänster upp över berget där villorna slutar. Följ vägen som efter berget svänger vänster vid bropelaren in i villaområdet. I T-korsningen ta höger så kommer man fram till Sunningens brygga. Här kan man lasta av prylarna och rigga men OBS! här får man inte parkera. Bilen får man ställa på den allmänna parkeringen vid busshållsplatsen nära bropelaren (kroken).

Färdväg Sund:

Från E6 tag av söder om bron vid Råssbymotet mot Råssbyn, Följ denna väg (håll höger i Y-korsning) i ca 4 km den svänger runt i en lång högerkurva tills den går under E6. Precis innan det tar man vänster och följer vägen fram till Sundsvik (del av sund) och parkera vid pensionatet. OBS! detta är privat parkering men det brukar vara gott om plats men ser man någon så är det bäst att fråga.

Info:

Se alltid upp för fartyg och andra båtar vid detta trånga sund.

Vid vindar från SV-V surfar man bäst direkt öster om bron. Då trycks vinden ihop här och man får en lokal ökning av vindstyrkan (för vindinfo så vägverkets hemsida www.vv.se, dra av ca 2 m/s på västliga vindar och det stämmer bra på ostliga jämfört med värdena på Uddevallabron). Vågorna är korta och kan bli ganska spetsiga särskilt när det blåser VSV. På södra sidan är det långgrunt och vid högvatten kan man segla långt in på det platta vattnet. Ett perfekt freestyleställe. Se dock upp för enstaka stenar när det är lågvatten. När det blåser kulingvindar blir det bra hoppramper för både babords- och styrbordshopp.

Vind vindar från O-NO är det bäst öster om sundsudden. Då kan man segla längre repor in i Sundsviken och över till Sunningen. Precis utanför udden vid den gröna bojen kan det gå riktigt fina vågor när det friskar i. På norrsidan blir det platt och fint freestylevatten.

När vindriktningen ligger i fjordens riktning (VSV resp ONO) så är detta utan tvekan det bästa stället om man inte har något emot korta repor. Vindriktningen är dock känslig och vrider det lite för mycket ifrån fjordens riktning blir det fort byigt och vågorna försvinner. Då bör man välja andra spots.