Partner

april 2024
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

BFC 1991-1999

När Brofjordens Funboard Club bildades 1991 var Funboard samlingsnamnet på korta (<3m) brädor som seglas utan centerbord i planingsfart (>16 knop). Seglingsklubbar i Lysekil seglade då på rundbottnade brädor medans vi är en klubb för extremsport. Funboard, istället för vindsurfing, i vårt namn är där för att förtydliga detta. Sporten utvecklades rekortsnabbt och vid 90-talets slut producerades inga rundbottnade brädor längre och ordet funboard hade därmet inte längre någon funktion. Funboards som hoppar och svänger bra samt kan surfa på vågor blev kort och gott ”vågbräda”. Funboards med hög toppfart för större segel som gippas runt bojar när det är tävling blev ”slalombräda”.

Vi hyrde och byggde ut klubbstugan. Slalombrädor och cambersegel flög fram över Brofjorden Vi ägde en räddnings/tävlingsbåt där otaliga slalomheat startades ifrån och en och annan hämtads med. Än idag pryder ett antal pokaler våra mest framgångsrika medlemmars hem. Kanske även hemma hos de gästande rivalerna från Uddevalla och Trollhättan.

Under sent 90-tal började det även tävlas i ”freestyle” och denna trend tog snabbt fart. Cambersegel och slalombrädor började bytas ut och vindvågorna på ”crossbanan” i Fiskebäcksvik ansågs vara det självklara valet. De nya tricken, så som ”willy skippers”, övades bäst på plattare vatten och medlemmar började även samlas på andra ställen.

Första decenniet år för år:

-93 I april besöktes Wallén-sails i Göteborg. Första klubbresan till Varberg under Kristihimmelsfärds helgen var en social succé. DM anordnades hemma i Brofjorden

-94 Under våren och sommaren snickrades det för fullt och gamla kiosken i Fiskebäcksvik blev en rejäl klubbstuga med omklädningsrum. Det var även stor aktivitet med slalomtävlingar ”Brofjordens Race”. Under DM-tävlingen var temperaturen i vattnet 23 grader så de flesta seglade i shorts a’la Hawaii känsla. Strandstädningen fungerade perfekt med städ-team som skötte varje vecka gav en dagens ros i Bohusläningen.

-95 Vi köpte vår klubbåt. Uppseendeväckande deltagande i Lysekilskarnevalen. Inredningen i klubbstugan kom på plats. Alla 4 tävlingar genomfördes. Som vanligt en kamp mellan Harald Jeppsson* och Johan Hellberg. (fd Svensson)

-96 Första resan till Fuerteventura av Pelle, Micke och Harald. Sista året då det förekom arrangemang av tävlingar i klubben med bl.a. Norra Bohuslänscup tillsammans med SSVÄ, Uddevalla. Pelle och Micke Ingvarsson snurrade runt i något som liknas vid framåtloopar. Kiosken drevs av klubbmedlemmarna, där överskottet skulle gå till utlandsresa för de som hjälpt till.

-97 Resa till Fuerteventura med Micke, Tommy och Martin. Dåligt med vind. Dock blev det stort inköp på Neil Pryde centret med nya brädor och master. Freestyle-segling började praktiseras på allvar inom klubben. Tricket som gällde var Helikopter- tacken.

-98 Under årets Varbergs resa gavs det möjlighet att testa massa utrustning från Surfers Paradise. Henrik Augustsson började tävla i svenska cupen. Försök till surfskola. Resa till VM, Klitmöller.

-99 surfkurser startades mer organiserat. Containern kom på plats i Fiskebäcksvik. Nu gavs det möjlighet att permanent förvara utrustningen väl inlåst. Nybörjarkurser startade på allvar. Vi införskaffade 2st. Bic brädor. Båtutflykt med Scanraffs brandbåt till det yttre kustbandet för gemensam segling med lite smak av vågor.

Vårt Andra Decennium