Partner

juli 2024
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Inlagt av Arendal, juni 16th, 2014

Vasiliki

I måndags kom jag och Sofia hem efter en skön vecka i Grekland med framförallt windsurf på schemat. Vi bodde och hyrde utrustning på Club Vass centret som ligger på stranden i närheten av den lilla byn Vasiliki. Förutom själva förhållandena så såg det på förhand ut som att största fördelen med detta resmål var omgivningarna med grönska, berg och äventyr. Hade tidigare försökt locka med Fuerteventura, men endast blåst och sand var inte alls lika lätt att sälja in…  

Väl på plats bland gästerna visade det sig att just konceptet surftokig pojkvän/man tillsammans med oerfaren och nybörjande flickvän/fru var bland det vanligaste. Detta är antagligen ingen slump med tanke på vindförhållandena – mycket svag on shore på förmiddag/lunch abrupt ökande till frisk cross shore på eftermiddag/kväll. Kurs ingår i hyran, så Sofia och nybörjargruppen träffades och tränade på förmiddagen medan jag och min grupp hade teori. Senare, beroende på när vinden kom in, gick alla erfarna ut på vattnet och körde tills man storkna. Utöver detta fanns det alltså gott om tid att umgås tillsammans under dagarna med t.ex, SUP, mountain bike, restaurang i byn, häng på stranden etc.

Prylar fanns i överflöd och var nästan helt nya då detta var andra veckan för säsongen. Det är brädor från Starboard och Fanatic som gäller där de mest eftertraktade modellerna är Atom, Gecko och Freewave och vad jag kunde bedöma. Segel från Severne.

Måndag – ankomst

Flyget från Göteborg till Preveza fixades genom Apollo och går på måndagar. In princip alla andra gäster på Club Vass är britter och anländer på en söndag, vilket gör att man som svensk kommer in aningen senare i själva kursupplägget och gemenskapen. Strax efter lunch, och efter en vansinnig taxiresa, var vi iaf på plats. Snart var det dags för mig att ha första passet för kursen, vilket var tänkt som en möjlighet för alla att bara känna på prylarna och komma igång. Tyvärr blev vinden väldigt kortvarig så hann in princip bara få grejerna i vattnet och ta nån enstaka vända, verkligen en mjukstart alltså. Med tanke på att jag haft uppehåll sen tidigt november förra året och endast en dag på vattnet i Fiskebäck i år innan resan fanns det fortfarande mycket rost att skava bort… På kvällen var det iaf välkomstmiddag på hotellet så bra tillfälle att bekanta sig med resten av gästerna.

Tisdag – bedrövelse

Det hade viskats om detta redan på måndagen men på tisdags morgon visade det sig vara ett faktum att hela dagen skulle bli regnig och vindstilla. Då menar jag inte svaga vindar att ändå kunna gå ut och leka lite i utan verkligen helt blankt på vattnet (förutom regndropparnas krusningar). Normalt är brist på vind ingen större fara med tanke på alla grymma alternativ till surfet, men kombinerat med regn blir det mycket svårare att underhålla sig. Vi valde att slappa på rummet och ta en runda på byn. Själv försökte jag mota bort alla tankar på en fiaskovecka utan vind.

Onsdag – lättnad

Även onsdag morgon blev regnig men molnen skingrades snabbt och äntligen fick vi ett typiskt go dag i Vasiliki. För min del blev det cruising och gippträning med 6.5-7.0 utan våtdräkt(!). Märktes verkligen hur ivriga alla människor var på att ta sig ut på men upplevde ändå inte att det blev trångt på vattnet, trots att det även finns flera liknande center och även en del segelbåtar ute.

Torsdag – mer vind

Dagen började med SUP på lugnt klarblått vatten och sedan lite segelsnurr när den svaga nybörjarvinden kom in.  På eftermiddagen blev det mer freeride och gippträning med 6.0. Inramningen med vattnet och höga grönskande berg gör seglingen här ganska magisk. Som grädde på moset hoppade vi på en guidad MTB tur på kvällen (ingår också i hyran) som tog oss upp på en av bergssidorna med grym utsikt över viken. Sen en av de godaste pizzorna nånsin med vin nere på byn. Pizza för två + ½ liter vitt kostade ca 110 kr.

Fredag – ännu mer vind

Detta var veckans blåsigaste dag med en vind som stadigt ökade tills jag var överriggad med 4.5. Nu började även kroppen säga ifrån på riktigt med trötta muskler och nerslitna händer och fötter. När jag av tog sista vändan för dagen såg jag ett par damer 60+ som var ute och cruisade och hanterade förhållandena utan problem (t.o.m. Pelle kan känna sig ung, eller? 😉 ). Detta är verkligen en sport för livet :). På kvällen blev det stor BBQ kväll med avspända och avklädda britter.

 

Under helgen var det inte längre någon kursverksamhet så vi passade på att köra lite mer lättvind tillsammans. Testade även en tandembräda som funkade riktigt bra. Smidig som en pråm men lätt att stå på och ge instruktioner. Lördagen bjöd på lite mer 6.5-7.0 medan söndag bara gav svag vind. Riktigt fint väder båda dagarna med undantag för söndag kväll då ett brutalt åskväder drog in. Vi hann precis komma tillbaka från en MTB-tur innan himlen öppnade sig. På måndag morgon väntade en om möjligt ännu värre taxiresa och sen flyget hem. Har verkligen aldrig varit med om nån så våldsam körning tidigare. Full gas på smala slingrande vägar genom dolda kurvor, oftast över hastighetsgränsen för svenska motorvägar.

Sammanfattningsvis är detta en resa som vi säkert kommer göra om flera gånger. Förhållandena, miljön och stämningen är perfekt för en avkopplande men samtidigt aktiv semester. Till nästa gång kommer vi dock att överväga följande:

  • Endast hyra utrustning och fixa boende på egen hand för att få lite högre standard för pengarna. Såg ut att finnas gott på plats på närliggande hotell.
  • Fokusera mer på MTB då denna del av verksamheten var otroligt välskött och det finns hur många fina rundor som helst bland bergen. Tillsammans med övrig utrustning känns hela paketet mycket prisvärt.
  • Mer is i magen och boka flyget helgen innan. Priserna föll till dryga 1000 kr tur och retur för två personer. Alternativt kolla upp möjligheten att flyga via England och åka med hotellets transfer som bara går på söndagar. Borde gå att få till denna resa riktigt billigt med lite flyt.
  • Skippa kurserna och istället åka tillsammans med vänner.

/Björn

2 kommentarer tillVasiliki

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>