Partner

april 2024
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Inlagt av Micke, juli 10th, 2012

Ny bräda och testkörning direkt!

Äntligen har jag fått köpt mig en ny bräda och som en del av er som sett och kört min bräda vet så kan den jag haft vara en av världens klart jobbigaste bräda att köra på, i alla fall på dom flesta spots där jag brukar köra. Problemet med den gamla brädan F2 Compstyle 246 är att den är bred som en ladudörr och tokplatt. Den är riktigt kul att köra där det är snorplatt för den poppar bra och är stabil men blir det choppigt är det en katastrof och svänga med den kan man glömma. Efter en del funderande och analyserande med diverse löst folk i BFC bestämde jag mig för att gå för en Freestyle/Wavebräda så jag i första hand vill ha en bräda som är skön att köra med i ”bump n jump” förhållande och kunna plocka fram om det finns lite vågor men inte så mycke vind själva freestyledelen är inte prioriterad då jag inte är superpepp på det eller för den delen tillräckligt avancerad för att behöva en renodlad freestylebräda. Efter ytterligare analyser bestämde jag mig för Fanatic Freewave 105 och jag ska inte gå in för djup på varför men den har fått väldigt bra omdömen och jag gillar skarp deras äldre Skate så jag slog till!

Brädan beställdes i lördags, skickades till mig på måndag och skulle levereras ut på onsdag men jag kunde inte låta den ligga alldeles ensam på DHL´s terminal i Gbg hela tisdagen så jag åkte ner och hämtade den och tur va det! Prognosen gick upp och ner men va hela tiden på gränsen och på morgonen så gav jag upp kvällsseglingen men Ted som har fått tillbaka tokpeppet man hade första åren och åkte på alla möjliga prognoser trodde på surf, om inte annat tyckte han att jag skulle komma ut och visa upp nya kärleken, så mitt under den ceremoniella uppackningen får jag ett mess ” Vinden har kommit släpa dig hit” något i den stillen. Helt plötsligt rusade hjärtat och av svettningarna att döma kom jag in i klimakteriet, fotstropparna får justeras på plats bara att kasta sig iväg.

Notera dom förmonterade dubbla stropparna bak 🙂

Väl på plats såg det halvbra ut men vi hade inget att förlora så vi gav oss ut.  Vi riggade 5,9 och Ted körde sin Skate 100. Vi körde totalt 5 timmar varav första halvan bestod av kajkande och kajkande jag planade kanske 4-5 ggr på dom timmarna men hoppet är det sista som överger en desperat surfare med ny bräda. Vi tog ett break och gick upp och käkade det gjorde gott men vi va bara halvpepp när vi kom ner till vattnet igen, jag hade ätit för mycke och vi båda frös lite,  men vi tyckte det friskade i lite mer så vi gav os på det igen. När vi kom i vattnet hade det ökat och va riktigt bra drag dog va jag slö och mätt och fick först ett kastfall och när jag skulle slå mitt i manet-orgien så va jag som en sovande pinne och fick simma en bra stund innan riggen kom upp till ytan och jag kunde ta mig ut. Efter en stunds körande hade maten stabiliserat sig och kroppen kommit igång. Vi fick förvånansvärt fina vågor med tanke på den svaga vinden men det va glest mellan seten. Vi fick 2 timmar med bra drag där man bara stod lite ibland, och vi fick plockat några vågor var och jag fick testa min bräda i helt rätt förhållande.

Som sagt det jag har att jämföra med är ju en bräda som är på helt andra änden av skalan så det är klart det blev stor skillnad men jag ska ändå ge första intrycket! Det jag reagerade på är att trots att den är betydligt smalare 63,5 istället för 68,5 och 105 istället för 115 liter så va den trygg och bra att stå på inte lika förlåtande att knalla runt på och sätta foten fel men ingen dramatisk skillnad. Till en början när det va dåligt med vind och det behövdes pumpas va det helt annorlunda, min gamla behövdes straffas igång ordentligt men gjorde jag på samma sätt med denna så blev det pannkaka, med denna brädan så fick man ta det lugnare och bara lägga trycket på mastfoten, falla av och ta ett par pumptag så gick den igång. När det gäller höjdtagningen så va det varierat, när vi kajkade kunde jag gå skadat högt upp i vinden och Ted hade inte en chans att haka på MEN när vi båda planade va det ombytta roller.

Det jag tyckte va värst med gamla brädan va att den va stötig, gick inte att svänga och man bröt fötterna när man försökte segla den i choppigt vatten den nya va grym på alla dom punkterna gick kanonfint i vattnet och svängde helt grymt, kändes väldigt mycke som att köra vågisen vilket va precis det jag ville. Fick några svängar på vågorna och det kändes riktigt bra, fick tyvärr inte känna på något riktigt hopp utan bara småskutt så där kan jag inte uttala mig.

Freestyle blev det inget av ute på crossbanan så jag tänker inte uttala mig om det men en sak är säker att jag får skaffa en ny fena innan jag kan testa för att det va ett ordentligt svärd som va med i paketet 29cm, tror jag ska jaga tag på en 22cm fena och freestyla med.

Summeringen av brädan (efter första testet) är att den lever upp till förväntningarna och är en bräda som jag kommer ha betydligt roligare med än den andra. Tror även att det kan gynna min vågsegling då jag kan nöta svängar även i mindre vind och plocka lite goa 5,4-5,9 dagar med vågsegling, sån blir ju hela seglingen mer som att segla vågbräda. Jag får starka vågvibbar av brädan vilket inte är förvånande men det ska bli väldigt intressant att få testa freestylesegling med den också. Sist men inte minst så har jag ju det tveklöst snyggaste kittet i klubben 🙂

Mobilkamera 22,45 gav inte optimal kvalité men ni fattar 🙂


Hoppas på mer vind väldigt snart nu e jag på G!!

//Micke

1 kommentar tillNy bräda och testkörning direkt!

  • Berra

    Grattis till nya kelgrisen. Verkligen en läckerbit. Var det i Haby som hon provades? Sön-mån ser lovande ut. Några planer? Själv hoppas jag på Läjet. /Berra

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>