Partner

maj 2024
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Inlagt av Arendal, juni 22nd, 2020

Smittad av foil

Sent omsider har det blivit dags för mig att ta steget och haka på foil-trenden. Droppen som till slut fick bägaren att rinna över för min del var att se flertalet freestylare i Fiskebäck som med framgång kombinerat sina befintliga segel is storlekar mellan 4.4 -5.2 med små kompakta foil-brädor. Också såklart att själv fått testa att flyga över vattenytan utan vare sig ljud eller vibrationer. Efter bara ett par timmars erfarenhet tänkte jag göra ett tappert försök att summera det jag lärt mig.

Första tillfället att testa gavs av surf.se som anordnade prova-på i Askimsviken. Utrustningen som erbjöds var en BIC Techno 130 kombinerat med NP Glide Wind Alu. Till detta fick jag en 6.4 med sladdrig bom. Vinden var frånlands och rejält byig men med bra tryck när vinden väl kom åt. Efter att ha läst och hört mycket om att undvika dramatiska crasher tog jag det väldigt försiktigt i början men märkte snart att denna setup var mycket förlåtande. Med den stora foilen blev brädan extremt stabil och kom lätt upp i nån sorts halvplaning där man fick en försmak av att flyga på riktigt. Var det verkligen såhär lätt? Med lite mer tryck på bakfoten lyfte tillslut brädan ordentligt (känns som fötterna är 2 m över vattnet minst, konstigt med tanke på att foilens mast är 70 cm…) och vilken skräckblandad förtjusning det var när hela ekipaget lättade från ytan. Glädjen blev dock kortvarig då nu all tidigare stabilitet försvann och det helt plötsligt krävdes mängder med mikrojusteringar av vikten över fötterna för att fortsätta rakt fram. Efter några försök anpassade sig balanssinnet och det gick att cruisa fram och tillbaka med någorlunda kontroll. Att försöka sig på jippar var dock uteslutet på denna korta session. Men skadan var redan skedd och beroendet framkallat. Jag var helt enkelt tvungen att gå vidare med detta äventyr.

https://www.surf.se/freeride/4563-65230-bic-techno-130-foil.html#/1254-uppgradera-standard

En tid senare erbjöd min surfpolare Anders mig att testa hans senaste tillskott till brädfamiljen. Nu var det dags att ge sig på en mer freestyle-anpassad foil och en bräda med mycket kompaktare shape och mindre volym. Till mitt förfogande fanns Starboard Foil X 105 tillsammans med SuperCruiser Alu foil. Nu körde jag med mitt eget 5.8 i vindar på 7-9 m/s. Min förväntan var att brädan skulle vara för liten och sjunka för mycket under min tyngd (~ 94 kg) för att komma igång, men återigen blev jag överraskad av hur stabil hela setupen blir av foilen. Det var inga problem att ställa sig i stropparna men knapp styrfart och sen låta vinden sakta men säkert sätta fart på grejerna. Hela kombinationen med mitt egna invanda segel och bom var verkligen klockren och gav mig kvitto på att detta koncept levererar. Med blygsamma mått på 182 x 63 cm tar brädan nästan ingen plats och erbjuder ändå en fantastisk upplevelse i lättvind. Finns det inga nackdelar?

https://www.surfspot.se/starboard-foil-x-2020-foil.html

Det enda, men också svåröverkomliga, hindret är priset. En ny bräda + foil landar stabilt nånstans runt 20000 – 30000 kr! Men begäret är starkt och inom en nära framtid lär plånboken helt enkelt få ta smällen.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>